Coronavirus: veelgestelde vragen van deelnemers

Terug naar het overzicht
 • Hoe kan ik mijn vraag het beste stellen?

  Door het coronavirus regelen we achter de schermen sommige zaken net wat anders. De medewerkers van de klantenservice werken zo veel mogelijk vanuit thuis. Het is mogelijk dat u ons iets minder goed kunt bereiken dan normaal. Hebt u een vraag? Stel deze via het contactformulier. Natuurlijk proberen wij uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

 • Komt het pensioen voor uw partner in gevaar?

  Mocht u onverhoopt overlijden terwijl u in onze branche werkt, dan heeft uw partner recht op partnerpensioen van ons fonds. Dit verandert niet door de coronacrisis.

 • Ik woon in het buitenland en heb de post niet ontvangen?

  Als u in het buitenland woont, dan kan het zijn dat u de post later ontvangt. Mogelijk wordt deze niet bezorgd. De vertraging is afhankelijk van het land waar u woont. Kijk voor meer informatie op de website van de postbezorger.

 • Wat zijn de gevolgen van de NOW-maatregel voor mijn pensioen?

  U bouwt gewoon pensioen op zoals altijd. Want als uw bedrijf gebruik maakt van de NOW-maatregel, dan blijft u bij uw bedrijf in dienst. U krijgt 100% salaris van uw werkgever, ongeacht hoeveel u werkt. Ook blijft u pensioen opbouwen. Want uw werkgever houdt dezelfde premie in op uw salaris en betaalt de premie aan het fonds.

 • Als mijn bedrijf failliet gaat, raak ik dan mijn pensioen kwijt?

  Door een faillissement eindigt het dienstverband. Het tot dan opgebouwde pensioen blijft uiteraard behouden. Na het beëindigen van het dienstverband, stopt wel de opbouw van het pensioen bij ons fonds.

 • Wat betekent een dalende dekkingsgraad voor mijn pensioen?

  Wat de dalende dekkingsgraad precies betekent voor uw pensioen, weten we nu nog niet. Het is nu niet te zeggen hoe de financiële situatie zich verder ontwikkelt en of dit gevolgen heeft voor de pensioenen. Het bestuur volgt de ontwikkelingen op de voet. Het fonds belegt voor de lange termijn en neemt zorgvuldig beslissingen.

  In algemene zin geldt wel dat door een verder dalende dekkingsgraad, de kans groter wordt dat we op enig moment maatregelen moeten nemen om onze financiële situatie te verbeteren.